sharing is caring..gud luck KOSAS!

entri ni untuk student form 5 yang bakal ambil trial hari ni,6 september..
*untuk negeri selangor..negeri lain tak dengar cite pon..huhu


wish u all the best! jawab exam macam korang nak jawab SPM..
masa ni la nak tengok sama ada korang dah ready or belum untuk ambik SPM..
masa ni jugak la nak ukur sama ada korang punya persiapan selama ini persiapan main-main or "gerak gempur"..


just nak share based on myra punya pengalaman..
*myra tak la hebat mana pon..average jee..

kalau tahun lepas,time-time macam ni,tak ada mase lagi nak belek-belek buku tebal-tebal gajah..
ape nak buat dengan buku tebal-tebal macam tue??
nak bace?? boleh ke masuk??
konfirm lupa jugak..
ape yang myra and kengkawan buat,kita orang akan rembat mane-mane buku latihan,then kita orang buat.
time macam ni la kena banyak kan latihan.
bukan banyak kan membaca.
cari buku yang ade past year questions..then jawab semua set soalan tue..
kalau tak tahu,time macam ni la cari cikgu..
bukan cari cikgu then mintak duit raye..
tahu lah dalam mood raye..
huhu..
tanya cikgu soalan yang korang tak dapat nak jawab tue..
bila cikgu dah tolong,korang jangan buat tak tahu pulak dekat soalan yang korang dah tanya tadi..
please make a mark on it!..itu penting.


kalau ikot cara myra,myra suka guna highlight..ade kawan myra pulak,dia suka guna memo pad..lain orang lain care..


jangan segan nak tanya..time ni la korang kena berkejar-kejar..dah tak ade masa lagi wok!
lagi berapa bulan je nak spm..
bak kata kawan myra..*biar kantoi dalam trial,jangan kantoi dalam spm..
tapi korang jangan la ikot cogan kata dia tue..bahaya la.


urm,yang ni sebagai tambahan la ye..
nak ikot,sila kan..kalau tak nak,myra tak paksa pon..


untuk subjek math dan add math,korang dah boleh start buat banyak latihan..
cari soalan-soalan yang susah..cube selesai kan.
jangan cari soalan yang senang.dah konfirm2 boleh jawab..
kat situ korang dah buang mase..
teringat pesan "master" math and add math myra..
dia itu cikgu tuisyen myra..myra memang repsect dengan dia..
time dulu,dia kira idola myra dalam math and add math..
sir tu ade pesan dekat myra macam ni,
"if u want to the best in math and add math,help your friend answer the questions those they don't know?"
maksud sir tue tadi,kalau kita nak pegang math dengan add math dalam tangan,kita cube selesai kan soalan yang kawan kita tak tahu..
let's say ade member korang datang dekat korang,then tanya soalan math/add math yang dorang tak dapat nak jawab,korang tolong dia..jangan buat sombong pulak..tak kemane pon sombong tue..
kalau korang pon kurang pasti,cari kawan yang master dalam subjek tue..bese nye budak cina la..tapi kan,ape yang myra perasan,budak cina ni,care pengiraan dorang agak berbeza sikit..
ade yang cara jawab soalan,tak ikot cara pengiraan yang cikgu ajar dekat sekolah..dia orang guna formula cikgu tuisyen peribadi dorang sendiri.
nak elak kan dari konfius,terus cari cikgu..
jangan pulak biar kan kawan tue terkapai-kapai cari cikgu..
korang pon boleh teman kan dia..biar sama-sama dapat ilmu tue..
math and add math kena banyak buat soalan..setiap mase..jangan tunggu time exam je.nak A dalam math dengan add math,tapi revision buat ciput(sikit) je..
mane nak score kalau macam tue..


hah! baru myra teringat..dulu myra ade prob untuk hafal segala jadah formula..
susah kan nak hafal semua formula tue??
macam ni la..
1 je cara yang myra guna..
banyak kan buat latihan..tue jew..
bila korang buat latihan math/add math,korang dah konfirm2 akan bermain dengan formula..mane ade orang jawab math/add math tanpe formula??
then,dari situ,secara tak langsung korang akan ingat formula-formula tue.

*jangan cepat kata yang math/add math tue susah..bila kita dah cakap macam tu,kita dah set dekat otak kita yang kita tak boleh buat..bila cube sekali dua,tue yang cepat putus ase.

untuk english..
urm..ade literature kan??
benda tue korang kena bace dan faham..faham maksud poem.faham jalan cerita short stories dia.
kalau tak faham english,minta bantuan dari cikgu or kawan.
myra ingat lagi,poem yang paling myra risau,SONNET 18..
nie WILLIAM SHAKESPEARES punya kerja..dia punya ayat,bukan main berbunga-bunga.
kosa kata english dia memang tinggi..
so,ape myra buat? myra mintak tolong cikgu untuk translate satu per satu perkataan yang ade dalam poem tue.
at last,baru myra faham.guna la cara apepon,asal kan korang faham ape poet tu cube nak sampai kan..
paper english ade objektif kan? urm..objektif ni paling bahaya.
budak melayu akan kantoi dekat bahagian ni..sebab ape?
sebab over confident!
dalam 4 pilihan jawapan,akan ade 2 jawapan yang mengelirukan.
ape nak buat??korang potong dulu 2 jawapan yang dah terang-terang salah.
lagi dua tue,korang kena link kan dia dengan soalan.
*ingat! bace soalan banyak kali..kalau tak dapat jawapan,bace semula soalan dia..
tambahan! pasti kan korang ade asas grammar..itu paling penting.
kalau benda tue korang tak ada,payah gak wok..


urm..essay.
kat sini pon ramai budak melayu yang akan kutip red mark..
*pastikan korang guna tense yang betul..(present tense,past tense)
*tengok verb korang..sama tak dengan subject? (is-singular..are-plural)
*buat ayat yang simple dah mudah.(kurang kan kesalahan)

jangan tukar ayat BM ke BI..coz lain bunyi dia nanti.korang faham ape yang korang tulis..but pemeriksa sepatah haram jadi tak faham.

bila dah dapat paper tue,dalam 5 pilihan soalan essay,pilih 1 yang betul-betul korang rase boleh score..bukan jawab soalan yang korang rase korang boleh buat.! mule-mule boleh..sampai dekat tengah jalan,tibe-tibe stuck!
menangis tak berlagu nanti!


sila hafal cara nak buat report,formal letter,informal letter..coz benda-benda macam tue boleh buat korang konfius mase tengah menjawab nanti.


next! sejarah..
urm..sejarah kena bace wahai mak cik and pak cik..
huhu..
bile bace,korang kena faham kan.
then hafal!
haha.
tak suka menghafal?
senang je..banyak kan buat soalan sejarah..
kalau essay tue,korang jawab je selagi benda tue ade kena mengena dengan soalan dia.
coz dekat essay senang cari markah lebih.



pendidikan islam..
ni kalau budak melayu islam tak boleh nak score,payah wok!
benda-benda dalam subjek nie,semua dalam kehidupan harian kita..
kecuali sirah la..
huhu..
sirah tue korang kena la hafal ye..
hafal nama sahabat/khalifah..
senang cerita,hafal biodata dorang.
meh sini myra bagi tips ckit.myra kalau nak study pendidikan islam,myra akan study dalam pukul 3 pagi hingga subuh..coz time ni paling mujarab!
nak hafal surah,kofirm akan lekat dalam kepala otak!
dulu,tiap kali ade PAFA,myra akan bangun pukul 3 semata mata nak study pendidikan islam..
tak rugi derr.
urm..adab2,korang bace je..coz benda tue kalau tak bace pon boleh score.
yang lain,korang kena bace dan faham..seterus nya,hafal.




sains!
myra kurang pasti macam mane silibus sains..tapi tak silap myra,lebih kurang je dengan budak aliran sains..yang beza,budak aliran sains ni belajar lagi mendalam..
myra bagi secara umum la ye,.
sains korang kena bace..kalau tak bace,tak kan boleh nak jawab.
segala macam experiment tue,korang kena tahu..
then,latihan kena buat..tue jew.


fizik..
kena hafal formula maa..kalau tak hafal formula,macam mane mau kira momentum,force,density,..etc??
then kena faham konsep fizik!
jangan sesekali ikot logik..kekadang ade konsep fizik yang tak sama dengan akal logik kita.
konsep penting dalam fizik..kalau tak faham konsep,macam mane nak jawab soalan?
*tolong hafal konsep 3 beradik:newton first law,newton scond law,newton third law.

chemistry

*kena tahu macam mane nak imbang kan equations
*kena tahu macam mane nak cari mole,molarity,mass,volume..etc
*faham kan periodic table..:proton number,neutron number,electron..
*hafal characteristic of liquid,solid,and gaseous.
*kena tahu melting point,boling point bahan yang ade.
*soap and detergent kena pandai beza kan.
*faham makna isotopes (paling famous)


BIOLOGY ^^

bio ni kena bace..bace faham dan ingat..bio ni pasal life kita.
ape yang ade dekat dalam badan kita.
*kena tahu konsep plasma membrane (facilitated diffision,osmosis,active/passive transport..etc)
*experiment kena bagi perhatian juga..bace..dan hafal!
*soalan paling famous,mesti akan ade cell division..kasi khatam kan chapter tue.jangan cokfius mitosis dengan meiosis
*chap nutrition:kena tahu beza antara human,rodents,ruminants
chapter nutrition ni panjang..so,kena faham betul2 setiap subtopic..
(light/dark reactions,photosynthesis,absorption/assimilation of food,malnutriton,..kena bagi perhatian lebih sikit)
*method used to improve quality and quantity of food production,kena bace!
chapter locomotion and support kne bagi tumpuan lebih sikit..hafal struktur tulang rangka manusia.
coordination and response: hafal nervous system,neurone,synapse,pathway of transmissions,voluntary/involuntary,reflex action/arc.

proses of urine formation jangan lupa pulak..ade banyak stage dekat situ.

jeng2! chapter feveret myra..reproduction and growth..tak payah segan-segan la ye nak hafal struktur reproductive system tue..
menstrual cycle jangan tinggal pulak.
ha,kena tahu macam mane kembar terjadi..?
identical twins/fraternal twins..topik ni palin best..so,mesti tak ada hal nak score kan? huhu..

last sekali,inheritance..
urm..XY..haha..
myra dengan member panggil topik ni,topik KYLE XY!
huhu..
yang ni kena faham la ye.


tue je la kot..
nak bagi tips lebih-lebih,myra ni tak ade la cemerlang sangat!
haha..
alhamdulillah,spm lepas..sekarang tunggu queue nak masuk menara gading..:)
huhu..
ape yang myra belajar mase spm,nie juga la yang myra share..
myra tak paksa pon untuk ikot semua care myra..
nak ikot boleh..tak nak ikot,pon boleh..;)
hehe..


To JUNIOR-JUNIOR myra dekat smk taman kosas,wish u all the best! berperang la dengan diri sendiri..bukan dengan orang lain..mase ni la nak tengok hasil dari usaha korang selama ini..pesan myra,tolong jangan kedekut ilmu..tak ade beza pon budak aliran sains,akaun,sastera and seni..semua sama je..jangan sombong nak beri tunjuk ajar,dan jangan segan nak minta tunjuk ajar..dan dah tak ada mase lagi nak jadi bodoh sombong..kalau tak tahu,tanya orang lain..jangan duduk diam je.KOSAS! gud luck! :)

sekian..


my talk:) bila buat entri ni,satu persatu muka budak kosas batch 1994,terbayang dekat kepala otak myra..huhu..guys! i misz u all! :)
Thanks for reading :)

5 comments:

Anonymous said...

semua subjek da..hehe

Anonymous said...

semua subjek da..hehe

Nor Amirah E said...

tengok tips akak ni memang betul , tapi kalau budak batch 1994 kosas baca tips ni , alamatnya dorang campak buku terus . HAHA

mia :) said...

Anonymous: huhu..tak ada la semua..hanya subjek yang myra tahu je..subjek2 ni je yg myra ambil time spm.kalau nak tanya pasal akaun,perdagangan,and lain2,rase nye myra x dpt nk bntu.sbb myra tak amik subjek2 tersebut..:)

mia :) said...

Nor Amirah E @ ADIK : huhu..parah la kalau sampai cmpak buku..huhu..tp akk ykin,budak2 kosas ade strategi beljr msing2 :) smoga berjaya!!