homesick?? aku nak balik!!

Assalammualaikum!


terase betapa susah nyer duduk di perantauan..lebih-lebih lagi bila berjauhan dengan family..nak-nak pulak yang tak pernah berpisah dengan family sebelum ini..confirm korang akan mengalami homesick yang teramat sangat!
serius..myra tak tipu..jangan pandang ringan isu ni..certain orang boleh gelak-gelak bila cakap pasal homesick..

"ekeleh! dah besar pon homescik juga ke?? betul-betul anak mak la kau ni! "

derr! lu tak pernah ade dekat situasi macam itu..so,senang la lu nak kondem orang kan?

tak dinafikan..myra dulu pada mula nya memang homesick teruk sangat..stiap hari nak parents kena call.so,tak ade la myra terasa jauh dengan dia orang..
tapi korang jangan la ikot cara myra ni..salah! sebenarnya,lagi kerap kita call parents kita,lagi kuat homesick itu..

kekadang itu sampai kita tak boleh nak focus belajar..
tapi bila dah masuk minggu kedua,myra dah boleh adapt dengan situasi baru..:)

cuba lah tanya dekat penuntut-penuntut ipta yang sedang dalam pengajian sekarang ni..macam mane dia orang dulu waktu mula-mula berjauhan dengan family..
konfirm-konfirm dia orang pon homesick.
tak payah nak malu la..benda ni normal.
lelaki atau perempuan,semua akan alami benda yang sama..
cube cara mereka menangani "penyakit" ini aje yang berbeza..:)


jangan terkejut bila myra bagi tahu,ade kawan praktikum myra yang menangis dalam kuliah gara-gara teringat dekat family..ha! tengok,,bertapa kuat penangan penyakit homesick nie..
myra terkejut juga..tengah sibuk salin note dari lecturer,tibe-tibe dengar orang teresak-esak..
kebetulan member myra itu rapat dengan myra..
kita orang duduk sebelah-sebelah mase dalam kuliah..
sebelum kuliah mula,dia ok je..ceria! tak habis-habis dengan teka-teki dia..bila masuk aje dewan kuliah,Ha! amik kau! tetibe aje hujan beb!
huhu..
dia bukan jenis lelaki yang separuh-separuh..dia boleh dikatakan lelaki yang "taff"! sifat gentleman dia,boleh buat semua perempuan cair!
tapi bila dalam situasi macam itu,dia yang pada mula nya "taff" ,pon tak dapat nak kawal emosi dia bila penyakit itu datang..


homesick ini tak datang setiap masa..kita akan rase benda nie dengan tibe-tibe..tahu-tahu aje,kita teringat dekat family..tahu-tahu aje,air mata dah mengalir..dasyat tak?


so,kepada yang masih mengalami situasi sebegini,ini tips yang anda perlu amalkan..

*jangan kerap berhubung dengan family..kalau boleh telefon bila perlu sahaja..ini untuk sebulan yang pertama..sebab anda masih belajar nak sesuaikan diri dengan keadaan baru..

*sibuk kan diri anda..jangan bagi ruang sikit pon pada diri anda untuk termenung..bila termenung,anda akan automatik teringat pada family..

*cube cari seberapa ramai kawan yang boleh..beb! tempat baru la..kawan-kawan mesti la baru..:)

*tolong elak kan buat wallpaper gambar family anda..sebab benda itu akan memudah kan anda teringat pada mereka..
myra dulu pernah buat macam itu..last-last roomates tegur..dia orang suruh myra tukar wallpaper dekat handfone..

*untuk sebulan yang pertama,kalau boleh jangan balik rumah..try adapt suasana baru dekat kolej/hostel..sebab bila kita balik time cuti hujung miggu,kita akan rase susah nak berjauhan dengan family..lagi 1,kita akan rase sedih bila kena balik hostel kembali..
myra dulu macam itu jugak! haha..mula-mula memang payah.sebab hati kita memberontak nak balik..but korang kena bertahan juga!


*yang terakhir,tolong jangan bincang kan atau cerita berkenaan dengan family untuk bulan yang pertama..kalau member tanya,just jawab yang ringkas sahaje..sebab bila korang dah bukak hal family,konfirm korang akan terdetik rase rindu.and mula la nak menangis..huhu..

ok..itu sahaje buat kali ni..homesick memang tak ada ubat..tapi ade penawar..:) korang kena kuat beb!! *cakaptakserupabikin..;p haha..

sekian..

my talk:) myra share pengalaman myra dan pengalaman kawan-kawan myra..;)
Thanks for reading :)

2 comments:

Aleffellawey said...

Thank U VERY MUCH kak mira share tips ni, :'D. berguna sgt

mia :) said...

you are welcome dik.. sedang mengalami homesick ke?? kuat ok? :) you have to be strong!! cayok2!