I LOVE U MOM!! :)

salam..

ok..macam biase la wok..nie post kedua myra..
idea tengah banyak nie..so,let it flow bebeh! huhu..

eyh! hujung minggu nie mother's day kan?? so,ape perancangan anda?? cecite-cecite..;)
hehe..

sebelum tue nak jugak tanya korang nie..ade ape dengan mother's day?? kenape pulak nak kena ade mother's day setiap tahun?? ape paedah nyer???

ok2..firstly nak tanya la..siape yang lahir kan korang dekat dunia nie?? hehe..senang kan soalan nie..;)

MAMA,IBU,MAK,UMMI,MOMMY,MOM,..etc..

macam2 nama panggilan yang korang bagi dekat ibunda tercinta kan?;)

hehe..dan nama panggilan tu akan sentiase melekat dekat jiwa korang sampai la korang mati..

beb! orang cakap,syurga itu terletak dibawah telapak kaki ibu..cube korang check bawah telapak kaki ibunda korang..ade x nampak syurga?? huhu..( mereng ke ape minah nie??-.-)

ngoi! x payah jadi lurus bendul sangat la ye..:) itu hanya kata2 perumpamaan..(eyh,perumpamaan kew??ape2 jew la..-.-)

kenape orang cakap macam tue yew?? syurga dekat bawah telapak kaki ibu?? urm..ape siknifiken nye??
ha..nak tahu..:)

sepanjang korang dibesarkan,IBU lah insan yang paling banyak bersusah payah untuk korang semua..dari start korang jadi benih dekat rahim,sampai la korang lahir,dan sehingga sekarang,..penat lelah insan yang bergelar ibu x kan pernah terbalas..koran bayangkan berapa banyak jasa dia orang.??
nak balas?? agak2 dapat ke korang balas jasa ibu korang??  kalau nak kasi balas semua jasa ibu korang,agak2 la kan nak bagi ape?? dengan care macam mane pulak?? senang x nak balas jasa ibu korang??
ha! banyak kan persoalan yang timbul..so,hakikat nye,anak x kan dapat balas semua jasa insan yang bergelar ibu sepanjang hayat dia..
so,korang x payah nak confident sangat cakap yang,.."aku dah balas jase ibu aku..aku bagi dia present mahal2..aku beli kan dia handbag LOUIS VUITTON..dekat KLCC..mahal tau..bukan senang nak kumpul duit dengan adik beradik aku.."

amboi! yakin sangat yang jasa ibu anda dah dibalas..:)

kalau nak dilihat,korang punya hadiah mahal uh,kecik aje nilai nye jika dibandingkan dengan jasa ibu anda..:)
itu belum kira lagi penat lelah dia orang? belum kira lagi titik peluh dia orang? subhanallah..banyak beb!
1 yang remaja sekarang x tahu..jasa ibu x dapat dibalas dengan wang ringgit.."huh??habis tue nak balas dengan ape?? sekarang nie no money no talk!"

adoi..kalau macam tue la alasan korang,U'RE TOTALLY WRONG!
seorang ibu x pandang wang ringgit..dan dia orang x pandang harta benda..yang dia orang mahukan,kasih sayang dari anak2..
"kasih sayang?? ekeleh..lepak ar..aku selalu bagi kasih sayang dekat ibu aku..sebelum gi kolej,aku selalu salam dia..then cium dia..x kan x cukup lagi kot??"

itu ke makna kasih sayang??  cetek betul akal korang..pernah dengar x orang tua2 dulu cakap.."belajar jew tinggi..tapi hakikat nye b*d*h"
opps..hanya sekadar renungan sahaja..
kasih sayang untuk insan yang bergelar ibu ni,luas beb..lagi luas dari ape yang kita jangkakan..:)
kalau kita boleh reverse mase waktu kita kecik2 dulu,kita boleh tengok,setiap inci (sudut) , kasih sayang dari ibu kita x kan pernah lekang..malah makin bertambah..*makin hari makin sayang..

ade tak diantare korang,yang ibu korang makin hari makin benci korang?? huhu..(ayat aku dh start tunggang langgang)
tak ada kan??
dan x kan pernah ade..kalau ade tue,urm..mesti ade yang xkena..


korang tanya la mane2 ibu..tali kasih sayang dia orang x kan pernah padam sampai bila2..sampai kan dia nak jentik,pukul or tampar anak dia sendiri pon dia x sanggup..menggigil beb ibu kita kalau dia nak buat macam tue..nak tahu sebab ape??sebab aura kasih sayang yang wujud dari diri dia,kuat sangat2..


cume kita sebagai seorang anak,yang selalu buat banyak masalah...selalu menyusahkan dia..kalau ade yang x puas hati uh,mula la nak melenting..BARAN SANA..BARAN SINI..hentak sana..hentak sini..bile baran,level of voice mula la tinggi..BEB! X KEMANA PON DENGAN BARAN UH..owh..bila dah besar sikit,mula la nak tunjuk taring..konon dah besar..part mane yang korang rase diri korang uh besar sangat??
aish..-.-


pernah x korang tanya ibu korang,ape perasaan dia bile korang bentak2 dia macam tue??
ha..nak tahu??
dia sedih beb..sayu sangat..x sangka yang anak yang dia kandungkan 9 bulan,dilahirkan dengan penuh penderitaan,dibesarkan dengan penuh kepayahan,sanggup buat dia orang macam tue..hati seorang ibu lembut..sebab tue insan mulia nie mudah mengalirkan air mate bila ade sesuatu buruk terjadi pada anak yang dia lahirkan..tolong la..jangan buat macam tue dekat ibu korang..nauzubillah..
jatuh derhaka beb..x bau syurga kita nanti..


myra terfikir ade 1 kata2 azimat nie.

SEORANG IBU DAPAT MEMBESAR KAN 10 ORANG ANAK..TAPI 10 ORANG ANAK BELUM TENTU DAPAT MEMELIHARA SEORANG IBU..

allahuakbar..besar betul pengorbanan seorang ibu..

10 orang anak dapat dipelihara,dan diberi pendidikan dengan sempurna..tanpa ade rase jemu dan penat..
renungkan lah..
myra pon sambil myra post,sambil uh myra nasihat diri myra senidiri..coz,myra pon belum sempurna..

beb! agak2 la kan,betul ke ayat dekat atas tue??
cube bayang kan lah ye..kalau ibu itu x boleh nak jage 10 orang anak,dah lama dia bunuh kita hidup2 time kecik2 dulu...korang ingat senang ke nak jage budak kecik??dah lah banyak ragam..


urm....myra teringat salah seorang adik saudara myra.
hope benda nie jadi pedoman buat korang..nie cerita betul..betul2 jadi dalam life myra..
adik saudar myra ade ramai adik beradik..x silap myra dalam belas2..
bapak kandung dia tidak bekerja..yang bekerja ibu kandung dia je..dan bapa dia terlibat dalam kes dadah..
banyak kali keluar masuk pusat pemulihan..


anak2 yang ditinggalkan bersama isteri,jadi terbiar..tidak dapat pendidikan..malah sijil lahir pon tak ada..
dan korang jangan terkejut,bila si ibu,sanggup jual anak2 dia dekat orang lain untuk dijadikan anak angkat,semate-mate nak kan duit untuk perbelanjaan..anak yang dijual dengan keluarga angkat uh,agak beruntung..sebab mase depan terjamin..akan ada orang yang jage dia orang..
termasuk la adik saudara myra nie..pak cik myra terpaksa ambil dia jadi anak angkat sebab nak selamat kan masa depan dia..myra gelar kan dia D..(bukan nama sebenar)


baru2 nie myra dapat tahu,yang adik kandung kepada D nie telah dijual kepada keluarga CINA..dan budak tue telah diberi nama cina dan beragama BUDDHA..tengok! seorang ibu sanggup menjual anak kepada orang yang beragama lain semate-mate nak kan duit..yang paling best sekali,setiap tahun,si ibu itu,akan melahirkan anak dan menjual baby yang baru lahir tue untuk dapat kan wang!!!

sekarang nie,anak2 dia bersepah-sepah..dan myra yakin sangat,dia orang x kenal antara 1 sama lain..sebab ade yang dijual kepada keluarga angkat semasa bayi lagi..

nah! sekarang renung kan balik..bertapa bersyukur nye kita..dapat hidup dengan family sendiri..dan dapat gath dengan adik beradik kita..cuba kalau korang dekat tempat budak2 uh..ape korang rase??
dah lah kena jual..ibu korang pulak langsung x ada belas kasihan..nak jenguk korang??jangan harap la..bapak korang pulak macam penyagak..keje hisap dadah jew..nauzubillah..


ok2..myra pon xnak ulas panjang2..kita renung2 kan la ye...:)

myra bersyukur sangat2..sebab myra ade 3 orang ibunda..;) hehe..seorang ibu kandung..2 orang ibu angkat..:) ibu myra banyak faham myra..selalu ade time myra susah..banyak bagi nasihat dekat myra..dan dia merupakan tunjang utama kejayaan myra..dia juga lah semangat myra..ape yang myra buat,hanya untuk ibu myra seorang je..bukan untuk orang lain..! *my mom first before everything!

ibu angkat myra pulak ade 2 orang..seorang nie myra panggil mak..dia jadi mak angkat myra time myra masih baby..dia kawan baik kepada arwah nenek myra..:) kalau diikutkan umur,myra dah boleh panggil dia nenek..tapi sebab kan dia beria-ia nak kan myra jadik anak angkat dia,so,parents myra terima time uh..
sekarang nie dah lama x jumpa dia..sebab anak2 dia bawak dia duduk dengan dia orang..kalau dulu,tiap kali balik lembah jaya,confirm jenguk dia..:)

ha.yang lagi seorang,myra panggil mama..:) yang nie myra rapat gak..dah boleh buat member..tapi ade la batas2 nye..:) kalau free,myra akn naik ukay perdana..jengguk dia..;) dia memang baik..x pernah beza kan kasih sayang dia antara anak2 dia dengan myra n adik myra..sampai kan baju kurung sekolah myra,dia lah yang buat kan..baju raye pon sama..kalau myra x pakai baju kurung dari air tangan dia,myra rase lain sangat..x selesa pon ade..coz dia aje yang faham kehendak dan ukuran badan myra..:)
kalau setiap kali nak dekat raye,dia akan bawak myra dengan adik kuar shopping untuk raye..ape yang myra nak beli,myra boleh ambik je..kasut??baju??jeans? ambik aje..dia akan pastikan yang myra ade pakaian lengkap..maksud nye,ade baju,jeans,and kasut..:) yang untung myra ngan adik la..kita orang dapat baju dari parents sendiri and parents angkat..:) hehe..kalau bukak puase pulak,dia selalu ajak makan dekat luar..port paling best,SECRET RECIPES!! Woohuu!! order je ape yang korang nak..;) kira nye myra ngan adik memang manje dengan dia..:) insyaallah..1 hari nanti,myra akan balas jasa dia orang..

sekian.


my talk:) aku dah ngantok!..huhu
Thanks for reading :)

2 comments:

Chegu Zubir said...

meh sertai sebagai tanda sayang pada ibu anda
Segmen " Ucapan Buat Ibu Tercinta"

mia :) said...

CZ: ade segmen ye?? urm..ok2..insyaallah myra akn join..:) thanx bebanyak di atas jemputan anda..:)